Sport, élet, egészség, család, munka, tech

FINISHER blog

FINISHER blog

Strava bemutatása kezdőknek

2017. január 13. - hogyannevaljel

A "strava" egy svéd szó, a jelentése törekedni. A Strava pedig egy közösségi háló sportolók számára. Eleinte a kerékpárosok körében volt népszerű, de már évek óta kinőtte ezt, és nagyon népszerű a futók és triatlonisták körében is. Mi sem mutatja jobban, hogy a három kiemelten kezelt sportág az úszás, kerékpár és futás.

strava-advert.jpg

Sikereit véleményem szerint annak köszönheti, hogy úgynevezett szegmenseket hozhat létre bárki, és azok, akik áthaladnak ezen a szegmensen, automatikusan felkerülnek a szegmens ranglistájára. Aki az első helyre kerül, megkapja a KOM-ot (king of mountain). Régebben hegyi résztávokra használták a szegmenseket, de a felhasználókat ez nem izgatta. Szinte bárhol, bármilyen városban, talán éppen a Te utcádban is van egy futó vagy kerékpáros szegmens. Fontos, hogy külön kezeli a nőket és férfiakat a rendszer a rangsorolásban. KOM (King) vs. QOM (Queen).

A Stravat könnyen kipróbálhatod, ha letöltöd az ingyenes Strava app-ot, regisztrálsz és elindítasz egy edzést. Engedélyezni kell a telefonon, hogy az alkalmazás futhasson a háttérben, különben elveszíti a gps jelet és buktad. Majd ha végeztél, és van internet a mobilodon, azonnal elkezd szinkronizálni, végül a www.strava.com oldalon belépve elemezheted az edzéseid a webes felületen. Persze nem csak így lehet feltöltenei edzéseket ;)

Performance

screen_shot_2017-01-13_at_21_33_48.png

Több módon tudod nyomon követni a teljesítményed alakulását. Versenyezhetsz a szegmenseken, összehasonlíthatod magad adott szegmensen más emberekkel, akik szinten szerepelnek a szegmens ranglistáján (leaderboard), vagy adott szegmensen elemezheted, hogy mikor milyen időkkel teljesítetted, erről trendvonalat is készít neked a Strava.

screen_shot_2017-01-13_at_21_32_27.png

Share

Vannak a megosztási lehetőségek, úgy mint a Facebook, Twitter, illetve email és blogba beágyazható HTML kód, ami nagy hasznos. Továbbá lehetőség van mások edzéseit "lájk"-olni, és kommentelni is. A lájk a Strava terminológiában KUDOS, ami elismerést, respect-et jelent. 

screen_shot_2017-01-13_at_21_38_23.png

Connect

Támogatják a legnépszerűbb sportórák (web)alkalmazásai, úgy mint: Movescount (Suunto), Garmin Connect/Express (Garmin), Polar Flow (Polar). Teljes lista itt.Így minden automatikusan történik, csak élvezd! Ráadásul a Stravanak van publikus API-ja, így saját magad is írhatsz hozzá adatelemző szoftvert, mármint az edzéseidhez.

screen_shot_2017-01-13_at_21_55_35.png

Social

Követhetsz, és követhetnek. Lehetsz láthatatlan, titokzatos vagy full publikus, minden csak rajtad múlik. Gyűjtheted az elismeréseket, cseveghetsz a saját, vagy mások edzései alatt is, beléphetsz klubbokba, csatlakozhatsz kihívásokhoz. Tölthetsz fel minden edzéshez képeket is!

Motivation

Beállíthatsz különböző célokat, legyen az havi km szám a kedvenc sportodban, vagy egy adott szegmensre. Lehetsz a legjobb a kiszemelt szegmensen, mint a hegyek királya, vagy a klubbodban, aki a legtöbbet edzett. Királykodhatsz, vagy magaddal is versenyezhetsz. Tűzz ki célt, és teljesítsd.

strava-logo.jpg

Ennyi, és még nagyon sok hasznos funkciója van, de amiket nem említettem, azok többnyire prémium tulajdonságok. Amiről szerintem érdemes lesz még beszélni, az a Flybys, Training Log, Goals, Heatmaps, szegmens és/vagy route készítés, km számlálás, Suffer Score, Strava Lab, illetve a fentiekről részletesebben.

Ennyi fért az első részbe, remélem, ha még nem használtad, kedvet kapsz hozzá, hogy kipróbáld, ha pedig használod, talán tudok majd újat mutatni ebben a sorozatban. Hogy tutira ne maradj le, csatlakozz hozzánk a Facebook oldalunkon, a jobb felső sarokban :) A kérdések is jöhetnek bátran!

Elso lepesek itt :)

A bejegyzés trackback címe:

https://finisher.blog.hu/api/trackback/id/tr7012122783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása