Sport, élet, egészség, család, munka, tech

FINISHER blog

FINISHER blog

Fáradásos (csont)törés

2017. január 12. - hogyannevaljel

Sajnos elég sok "tipikus" futósérülés van, amik a legtöbb esetben valamilyen gyulladásos, vagy húzódásos eredetű sérülés (pl.: IT szindróma vagy ficam). De van egy, ami sokkolóan hatott rám. Sokan nem is tudják, hogy nem csak az izmok és inak sérülhetnek, hanem a csontszerkezet is. Szélsőséges esetben, egyszerűen kettétörik a csont.

screen_shot_2017-01-12_at_21_53_49.png

A pirossal jelölt, sípcsont általában az érintett csont.

Egy jóbarátomnál diagnosztizáltak fáradásos törést a napokban. A jó hír, mindjárt az elején az, hogy vannak előjelei. Tudni kell mi a jó és mi a rossz fájdalom.

A barátom, kiskorában triatlonozott, mindig sportos életet élt. Évek óta rendszeresen kerékpározik, rendszeresen edz, heti 4-5 alkalommal, elvégzi a szükséges erősítéseket, és majd minden AKESZ versenyen indul. Aktív! Sőt, néha szoktunk beszélgetni róla, hogy elég sokat edz, és tudja, de annyira szeret kimenni, ha jó idő van, hogy nem akarja visszafogni magát. Ez tökéletesn megértem, én is mindig emiatt edzettem túl magam.

Mindössze 6 napra volt szükség a fáradásos töréshez

A kerékpáros terhelést az évek alatt már jól bírják a lábai. Decemberben úgy döntött, hogy futással szeretné kiegészíteni a téli felkészülést, görgőzést. Bár futott rendszeresen, de az már nagyon régen volt, és mégis olyan virtussal vágott bele a futásba, hogy bele volt kódolva a sérülés is. 6 napra volt szükség a fáradásos töréshez, ebben 4 futás volt, és 3 kinti kerékpáros edzés. A hirtelen elkezdett, intenzív futás okozta a bajt.

screen_shot_2017-01-12_at_21_16_53.png

Oldalról (bal) és szemből (jobb) készült felvételek

már napokkal a sérülés elött is fájt, csak hát basztam rá

Elmesélte, hogy már napokkal a sérülés előtt is fájt, csak nem foglalkozott vele. Nem gondolta, hogy ekkora probléma is lehet. A felvételeken jól látszik, hogy elég nagy kiterjedésű már a repedés, és mély. Sajnos most elég sok kényszerpihenő vár rá, és biztos, hogy tanulni fog belőle. De mit is..

  1. Türelem - kerüljük a túlterhelést. Új mozgásforma elsajátítása nem megy egy hét alatt. Akkor sem, ha újrakezdők vagyunk. Hagyjunk magunknak több időt.
  2. Fokozatosság - ez is nagyon nehéz, mert visz a lendület. Eleinte nem érezhetjük soknak, de a futás nagyon megterhelő, hiába vagyunk más sportban jártasak és erősek. Kicsiben kell kezdeni, 1-2 km, sétákkal akár, és lassú tempóban. Majd be kell tartni a 10%-os szabálytEgyik hétről a másikra az edzésterhelést maximum 10 százalékkal emeljük.
  3. Figyelni kell a test jelzéseire - van amikor a fáradtsággal küzdünk, és legyőzzük. A sérüléses fájdalom más, fel lehet ismerni, és nem éri meg hősnek lenni. A hős is lesérül.

Mi is az a fáradásos törés, és hogyan keletkezik?

Nem áltatom magam, ehhez külső, hiteles forrást fogok használni. 

Futóknál, és a triatlonban is gyakori. Általában az alsó végtagot érinti, és a túlzott terhelés okozza

"A „normális” csonttöréssel szemben a fáradásos törés esetében nem külső behatás okozza a törést, hanem a csontot érő nagyfokú terhelés. Ez a terhelés általában ismétlődő, hosszabb időszakon át tartó, de előfordulhat fáradásos csonttörés egyszeri, extrém terhelés következtében is."

Az alábbi (fő) tényezők növelik a fáradásos törések valószínűségét:

  • fáradt izomzat
  • edzetlenség

Edzetlenség azt jelenti, hogy az adott sportágban! A barátom is remek bringás, erős lábai vannak, Ő sem gondolta, hogy ennyire meglepheti a futás, és éppen ez a veszélye. 

"A csontjaink képesek az őket érő terheléshez alkalmazkodni, annak hatására saját szerkezetüket is át tudják alakítani, meg tudják erősíteni. Ehhez azonban időre van szükségük. [..] A probléma akkor jelentkezik, ha a terhelés olyan mértékű illetve gyakoriságú, hogy az egyensúly eltolódik a lebontó folyamatok irányába, és így a csont az őt alkotó csontszövetek felszívódásának következtében meggyengül. Az ilyen, meggyengült szerkezetű csonton sokkal könnyebben alakulnak ki apró, un. mikrorepedések, melyekből aztán bekövetkezhet a csont részleges vagy teljes törése is."

Fontos még megfelelő mennyiségű kalcium és D vitamin bevitel, hogy támogassuk a csontok felépítő folyamatait.

Forrás: edzesonline.hu

A gyógyulásról

A legtöbben 3-5 hónapnyi kényszerpihenőről számolnak be, de nem ritka a 7 hónap. Fontos a D-vitamin pótlás, és nagyon lassan kell visszatérni a futáshoz. 1 km-es futásokkal elég kezdeni, talán jobb azt is futópadon, és figyelni kell a fájdalmakra. Valamint nem szabad elhanyagolni az erősítéseket sem.

update (8 órával a megosztás után): sajnos már a korai visszajelzések is azt mutatják, hogy bizony nem ritka jelenség. Több futó jelezte egy Facebook csoportban, hogy már túl vannak rajta :(

A bejegyzés trackback címe:

https://finisher.blog.hu/api/trackback/id/tr2312121439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exilis 2017.01.13. 11:26:50

Nem is kell futni hozzá, feleségem egy egész napos múzeumlátogatás után, simán a gyaloglástól szenvedett el fáradásos törést a lábfejében.

exilis 2017.01.13. 11:27:24

Persze félrekezelték, a csontok eltávolodtak egymástól stb. de ez már másik történet.

Iván_a_muzsik 2017.01.13. 11:43:21

Szerintem ennek az oka csak is kizárólag a rossz futó technika számlájára írható. Helyes technika mellett a csontot szélsőséges esetben sem érheti akkora káros terhelés.

hogyannevaljel · http://finisher.blog.hu 2017.01.13. 22:09:48

@totorohun: na ilyenről tényleg nem hallottam még.

Sajnálom a felséged.

hogyannevaljel · http://finisher.blog.hu 2017.01.13. 22:11:21

@Iván_a_muzsik: Lehet, hogy van igazság abban, amit mondasz, de az biztos, hogy a túlterhelés (is) alapvető követelménye, ha fáradásos törést szeretne valaki előidézni. Remélen nincs ilyen.

Lova 2017.01.16. 11:40:20

Nekem teremfocitól lett évekkel ezelőtt a bal lábfejemben és sosem múlt el teljesen a fájdalom, a mai napig terhelésre újra elkezd fájni.
Az ortopédorvos konkrétan azt mondta rá, hogy "Tessék vagy kevesebbet vagy többet edzeni" :D

A technikára vonatkozó megjegyzéssel nem értek egyet. Gyenge csont és izomszerkezet mellett, hirtelen terhelésnél nincs az a technika, ami megvédene a sérüléstől.
A fokozatosság viszont igen.

Viktória Pintér 2018.07.28. 16:55:00

A héten megeröltettem magam.
Hosszú kihagyás után ismét voltam futni 5km futottam le egybe pihenés nélkül.
Rá másnapra felduzadt a jobb lábfejem.
Nyugalmi állapotban nem mindig fáj viszont járás esetén igen.
Cipőt nem is tudok a lábamra húzni papucsba tudok csak közlekedni.
Voltam vele dokinál azt mondta hogy Ínhüvely gyulladás lehet az oka gyulladás csökkentöt, meg fájdalomcsillapítót írt fel. De nem igazán használt.
Fenn áll a fáradásos csonttörés esélye?
Jövőhéten kell vissza mennem.
Most addig otthon kell pihentem.
süti beállítások módosítása