Sport, élet, egészség, család, munka, tech

FINISHER blog

FINISHER blog

Strava - Első lépések

2017. január 23. - hogyannevaljel

Sikerült a regisztráció, de nem tudod, hogyan tovább? Ahhoz, hogy minden adatot és funkciót kihasználhass (elégetett kalória, számított teljesítmény, cipőidben lévő km száma stb..), a legfontosabb, hogy minél több beállítást pontosan elvégezz.

Korábban már leírtam, hogy a Strava miért jó. Most folytassuk azzal, hogy felteszem, mellette döntöttél, és szükséged van némi útmutatásra.

screen_shot_2017-01-23_at_23_25_13.png

Ami biztosan kelleni fog

  • Profilod pontos beállítása
  • Display preferences, mint pl.: metrikus mértékegységek mutatása..
  • Privacy, hogy védd magad (ha akarod)
  • My Gear, eszközeid, mint cipő, kerékpár..

screen_shot_2017-01-16_at_20_28_12.png

My Profile

Első lépés, a profil beállítások. Menj az egérrel a jobb felső sarokban lévő (ha még nincs, csak egy szürke STRAVA felirat, akkor arra) profil kép fölé, és a lenyíló menüben pedig a Settings-re kattints. A bal oldalon egy menüt látsz, aminek első eleme van kijelölve, a My Profile. Érdemes értelemszerűen mindent kitölteni. 

screen_shot_2017-01-16_at_20_28_01.pngName: keresztnév és vezetéknév sorrendben add meg a neved. Az alapértelmezett privacy beállítás szerint a keresztneved fog látszani mások számára és a vezetékneved kezdőbetűje. Nálam pl.: Attila B. Így kereshető sem leszel vezetékneved alapján, hacsak nem döntesz másként.

Birthday: a Strava arra használja a születési dátumod, hogy összehasonlítson minket más  korocsoportunkban levő Strava felhasználóval (Age group). Ez hasznos a szegmens nézetben (később).

Gender: hogy a ranglistan szerepelhess, be kell állítani a nemed.

Weight: a súlyodat mindenképpen add meg, és érdemes rendszeresen frissíteni, ugyanis ezt használja a Strava a kalória, és a számított watt értékek meghatározásánál. A kor mellett van súly alapú ranglista is a szegmens nézetekben :)

Profile Bio: amit ide írsz magadról, az fog megjelenni a profiloldaladon a fényképed alatt.

My Account

Tagságod ideje, és minősége található itt. Valamint, ha prémium felhasználó vagy, itt állíthatod be, hogy mikor járjon le, vagy meg is hosszabbíthatod egy kattintással a tagságod, ha már kitölttötted a bankkártya adataid.

My Performance

Csak Prémium felhasználóknak készült beállítások, ezért ezt most kihagyom. 

Amikor végzel egy futó edzéssel, és be vannak állítva a pulzusznónáid, valamint megadtag a legjobb 10 km-es vagy 21 km-es futóidődet, akkor az ebből kalkulált táblázatban is láthatód, hogy mely zónákban (pulzus és tempó) mennyi ideig futottál. Hasznos!

Display Preferences

Units & Measurements: távolság és tömeg mértékegységek kiválasztása, angolszász vagy metrikus. 

Default sport: egy nagy szívfájdalmam, hogy bár már az úszás is kiemelt(ebb) sportként van kezelve, és egyre népszerűbb a triatlonosok körében is a Strava, itt mégis csak futást vagy kerékpárt lehet kiválasztani. Ezzel az a baj, hogy meg tudod osztani a blogodon az utolso aktivitasaidat egy Strava által adott HTML kóddal, és abban az lesz az alapértelmezett sport, amit itt beállítasz. Vegyesen nem lehet sajnos (vagy én nem jöttem rá).

Default Leaderboard View: itt állítod be, hogy szegmens nézetben, a ranglistán kiket láss alapértelmezetten. Az összes embert, aki azon a szegmensen jart, vagy csak akiket követsz, vagy csak ferfiak, csak nők, illetve választhatod, hogy a klubtársaid (egy klubbot választhatsz ki).

Default Highlight Image: hanem töltesz fel képet az edzés mellé, akkor a mobil nézetben az activity feed-ben térkép jelenik meg, berajzolva az utvonalad, amerre jártál. Ha töltesz fel képet, akkor a térkép helyett a kép fog látszódni automatikusan. Ezt lehet itt beállítani, hogy mindenképpen a térképet mutassa, vagy a képet, ha van.

img_3183.PNG

Privacy

Nagyon fontos menü, itt mindenképpen el kell dönteni, hogy miként szeretnénk látszani azok számára, akik még nem követnek minket. Például lehetek Attila B.

Enhanced Privacy Mode

Ha a beállításod: Off:

  • Bárki láthatja a teljes neved
  • Bárki (regisztrált Strava felhasználó) követhet (engedélyed nélkül)
  • Bárki láthatja a feltöltött képeid

On beállítása esetén:

  • Anonimizált nevet kapsz (Attila B.)
  • Hogy követhessenek, Neked jóvá kell hagynod
  • Aki nem követ, nem láthatja az
    • edzéseidet
    • a követőidet, és hogy kiket követsz
    • KOM/QOM.jaidat
    • trófeáidat (melyeket Strava kihívásokon szereztél meg)
    • feltöltött képeidet
    • klubjaidat
    • felszereléseidet (cipő, kerékpár, és azokban hány km van)

Itt megnézhetitek az ON és OFF beállítások hatását a profil oldalta, képpel illusztrálva.

Who can see your activity on Strava Labs Flyby?

Hiába állítjuk On-ra a fenti beállítást, a Strava egyik alkalmazásában, a Flyby-ban továbbra is látni lehet majd, hogy merre jártunk, valamint a csoportos futások/tekerésekben is feltünteni a nevünket, hogy rész vettünk benne. A Flyby esetén még tudunk szigorítani, hogy ne látszódjunk ezen a térképen sem (Nobody), de olyan jó ez a progi, hogy hagyom. 

Továbbá, ezen az oldalon állíthatod be azt, hogy még a követőid se láthassák, hogy pontosan honnan indulsz edzeni. Ezzel védheted ki, hogy kiderüljön a pontos címed. Ehhez meg kell adnod itt a pontos címed, utána megadhatod, hogy mekkora sugarú kör legyen a privát zonád. Probálgassátok nyugodtan.

My Gear

Az egyik legjobb funkció. Felveheted az összes futócipőd, az összes kerékpárod, és ha az edzéseknél mindig beállítod, hogy melyiket használtad, akkor pontosan tudni fogod a km számokat. Erősen ajánlom, hogy rendesen töltsétek ki ezt a részt, és mindig következetesen vezessétek. Meghálálja. A cipőknél be lehet állítani, hogy 800km-nél szóljon. Maximum 1200km a beállítható, ami.... hát nem elég. Kerékpár esetében pedig nem csak magát a kerékpárt veheted fel, hanem szinte minden alkatrészét, így tudod külön számolni a gumiban, vagy a láncban, hogy hány km van. Überkirály, imádom ezt.

Ne felejtsd el beállítani, ha több eszközt viszel fel, hogy melyik az alapértelmezett cipőd/kerékpárod.

screen_shot_2017-01-17_at_18_07_55.pngHa a fentiekkel tisztában vagy, és mindent rendben beállítottál, akkor nincs más hátra, mint használni, gyűjteni az adatokat és utána mehet az elemzés. Hajrá!

Bármilyen kérdés esetén pedig gyertek a Facebook oldalamra. Kérés nélkül is lehet csatlakozni, ha érdekel a triatlon, sport, életmód, velejáró nyűgök és miegymás.

A bejegyzés trackback címe:

https://finisher.blog.hu/api/trackback/id/tr4612131265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása