Sport, élet, egészség, család, munka, tech

FINISHER blog

FINISHER blog

Az ősz megint a futásé lesz

2015. szeptember 07. - ironman

Harmadik éve tapasztalom, hogy a nyár végére kicsit elegem lesz a triatlonból, hiányolni kezdem a hosszú futásokat. Rájöttem, hogy nem szenvedek komoly motiváció vesztést, ha nem erőltetem mind a 3 sport gyakorlását párhuzamosan az egész évben, hanem felosztom - példul - évszakokra. Még kialakulóban, de az már 3. éve látsizk, hogy ősszel szeretek többet futni, tehát erre kell terveznem.

Az ősz kiválóan alkalmas a hosszú futásokra, ráadásul versenyek is bőven vannak. Regisztráltam a 30. Wizz Air Félmaratonra, ami most vasárnap lesz. A saját tempóm felett futom le valamivel, ami ~1:45 - 1:50-ös félamaraton. Így gyorsabban kipihenem, rendesen tudok edzeni tovább a jövő héten, és élvezeti futásként részt veszem szombaton a City Trail-en. Ez egy 9 km-es - 2 * 4,5 futóverseny. Érdekessége, hogy a városban lesz megrendezve a Gellért-hegynél, így lesz aszfalt és terep is benne.

112343.jpg

Van azonban egy titkos kis vágyam, ami miatt egyik fenti versenyt sem fogom nagyon megnyomni, hogy ne üssön ki 2 napnál több időre. Ez pedig a hírös PIROS85-ös. Nagyon kemény kihívás, és amellett, hogy borzasztóan akarom, több tényező is felmerült, ami miatt még nagyon erősen kétséges. Ezek pedig fontossági sorrendben íme:

  • félkészült vagy-e fizikailag és szellemileg?
  • terepismeret + lehet, hogy sötétben kell megtennem az utolsó 10-15km-t.

Felkészültség - szellemileg

Reggel 8:30-kor van a rajt. Október 31-én már átálltunk a téli időszámításra, ami azt jelenti, hogy egy órával hamarabb fog sötétedni,16:30-kor. Kb 17 óráig még nem lesz tök sötét. Ahhoz, hogy 17 órára beérjek a célba, vagy legalább közel hozzá, ahhoz ~5:50-es átlaggal kellene befutni. Erre nincs esélyem még egy jóideig. Fogalmam sincs mi lehetne reális. Az UTH52-őn az 54km-t 7:09-es átlaggal futottam le, amiben még hagytam erőt. Ebből az egy tapasztalatból tudok kiindulni + a Vértes terep 21, ahol 1:42-őt futottam, de ez sprinttáv. Piros85-ön a táv 88km lesz, és 3200m szint. Nagyon sok. Nem a szint, hanem a táv, amitől tartok. Ezt már lehet, hogy fejben is elkezdeném kicsit unni. 54km-en egész jól elvoltam magammal, de az utolsó 8-10km-en már vártam a célt, ugyanakkor biztos, hogy benne van a pakliban is, hogy pszichológiailag mennyire készülsz fel. Eltértem a tárgytól. A lényeg, hogy ha nagyon erős lennék, és minden nagyon jól menne, és kb 7:20-as átlaggal futnám, akkor is 10 óra 45 perc, vagyis 19:15 a célbaérkezés, ha jól számolok. Kell sötétben futni több mint 2 órát. De ezt még gyakorolhatnám is a célfól visszafelé futva. 

Felkészültség - fizikailag

Ebbe a témába már belemásztam kicsit fent. Nem állok jól 2015-ben. Összesen 4-szer futottam 20km felett, és ebből kettő verseny volt, vagyis 3. Vértes, UTH52 és az Ironman 70.3. Egyiktől sem rogytam meg, de összességében ez elég kevés. Éppen ezért, október 5-ig nem nyomom eg a versenyeket, próbálok minden hétre tenni egy hosszút, minden héten picit többet, mint az előzőben volt. Így remélem jó döntést tudok majd meghozni egy hónap múlva. Nem sok idő. 

Terepismeret

A három közül talán egy a legkisebb probléma. Több lehetőségem is van:

  • Bújom a térképet és memorizálok
  • Általában lesznek körülöttem, de ők is téveszthetnek. UTH-n 2-szer futottam el..
  • Kimehetek terepre

Ha sikerül lefutnom a 88km-t, az duplán hatalmas öröm lesz számomra. Egyrészt magamnak bebizonyítottam, hogy sikerült. Másrészt november közepétől lehet nevezni az UTH-ra, és akkor már legyen 111km! Ott a pálya egyik része már ismerős, de Dobogókő sem teljesen ismeretlen terep. És előttem áll majd az egész tél és a fél tavasz is. 

Addigis félreteszem ezt a témát, és október elején veszem elő újra. Ha mégsem sikerül felkészülnöm, és nem nevezek be, akkor az UTH52-re nevezek, és talán jobb is lesz úgy. Nagyon nehéz ilyenkor racionális döntést hozni. Az 54km is jó volt, de sokkal jobb felkészülés volt a hátam mögött, mint most. Akkor még irigyeltem a 111km távon futókat, és nagyon felnéztem rájuk. Már a célbaérkezés után arra gondoltam, hogy én is akarom. És pontosan így volt ez a klasszikus távú Ironman-el is :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finisher.blog.hu/api/trackback/id/tr537767920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.09.09. 15:50:37

Egy kis plusz infóhoz juthatsz itt: hosszutav.blog.hu/2015/09/03/domosrol_jottunk

rrroka indul a 85-ön, érdekes dolgokat ír, érdemes elolvasni.

egyáltalán október közepén lehet majd még nevezni erre? mintha emlékeim szerint elég minimális a nevezési létszámlimit. nehogy beteljen, aztán el is dől, hogy indulsz-e...:)

ironman · http://finisher.blog.hu/ 2015.09.11. 09:54:53

@snatch_: Köszönöm a blogot. Nagyon szeretném megfutni, de az eltévedés komoly veszély sajnos. Jól hangzik, nehéznek tűnik nagyon.

Elvileg okt-9a nevezési határidő. Ha lecsúsznék róla, akkor annak így kellett lennie. Nem leszek akkor sem csalódott, általában bejön, a "sors keze" döntése :)
süti beállítások módosítása