Sport, élet, egészség, család, munka, tech

FINISHER blog

FINISHER blog

Ízületi probléma csak Ironman tévhit?

2016. december 04. - hogyannevaljel

Amikor megtudják, hogy hobbin az Ironman, a legtöbben azt mondják, hogy ez veszélyes, és majd megtudom 30 év múlva, ha fájnak az ízületeim. 62 éves leszek, lássuk be, van rá esély, hogy fognak fájni. Az öregedéssel eleve együtt jár, mondhatnám, hogy kapóra jön a sport, elhet rá fogni.

Egy másik blogomban publikált korábbi cikkem kikerült az Index-re, sok olvasót és kommentet hozva. Talán az lesz a legjobb, ha itt válaszolok egy-egy kérdésre, ebben a blogban. Az egyik, amit felvetettek, és nagyon sokszor hallottam már ezt másoktól is: az ízületi fájdalmak.

screen_shot_2016-12-04_at_12_59_53.png

Ízületi problémák

Ezzel nem tudok hitelesen vitatkozni 32 évesen. Megpróbálom valahogy mégis megnyugtatóan megválaszolni ezt a kérdést, főleg, mert az én ízületeimről is szó van. Valahol, mélyen legbelül elég magabiztosan tudom, hogy megfelelő odafigyeléssel a teljesítmény brutálisra növelhető, egészségesen. Talán azért, mert az emberi szervezet bámulatosan működik, és elképesztő öngyógyító képessége van.

Rizikófaktorok: mozgásszegény életmód, és elhízás.

Megelőzés: rendszeres testmozgás.

A rendszeres testmozgás javítja az ízület keringését, és növeli az izomerőt, ami a terhelést felveszi. 

A rosszul megválasztott távok, vagy a túl intezív edzés (nem arányos pihenőidőkkel) okozhat később ízületi fájdalmakat és egyéb sérüléseket is. Ezt főleg olyan amatőrök tapasztalják, akik nem kértek tanácsot a megfelelő emberektől, nem jártasak az "edzéselmélet" alapjaiból, csak mennek a saját fejük után, ami általában nem elegendő. Mindig felhívják a figyelmünket arra, hogy be kell tartani a fokozatosság elvét

Másik fontos dolog, főleg akkor, amikor nagyon egysíkú edzéseket végzünk (pl.: maratonfutóként csak futunk), a folyamatos keresztedzések végzése. A triatlon ilyen szempontból is remek választás, hiszen eleve három sportból áll, plusz az erősítő edzések, mint pl.: a mély hátizom erősítése, vagy a másik fontos - és sérüléseket megelőzendő - a vádli izomerejének növelése. Az erős vádli felveszi a munka oroszlánrészét, mentesítve a szalagokat, ízületeket a túlterheléstől, gyulladástól. 

Sokan úgy kezdik sportolni, mint én. Valamilyen okból elkezünk sportolni. Megtetszik egy sport, egyre növeljük a távot, majd versenyeken veszünk részt. Erre könnyű ráharapni. Megnő a versenyszellem, a teljesítményvágy és az adrenalin. Egyre jobban, egyre gyorsabban, egyre többet. A testünknek gyors ez a tempó, nem tud regenerálódni, és sérülésekkel jelez. Az agyunk számára kínosan lassúnak tűnik a fokozatosság elve, és nem törődünk a szabályokkal.

Linkeltek egy cikket a házipatikától. Ez egy kutatásról szól, amiben ultrafutókat vizsgáltak meg egy verseny után. 

Szinte minden versenyző vérében a verseny után olyan anyagokat találtak, amelyek azoknak a betegeknek a vérében vannak, akiket szepszissel kórházba visznek.

De a cikk tovább folytatódik! Leírja, hogy 

A kutatók azt is észrevették, hogy azoknak a vérében, akik rendszeresebben végzik ezt az extrém mennyiségű testmozgást, nagyobb mennyiségben vannak jelen az immunrendszer által termelt gyulladáscsökkentő anyagok is, amelyek segítenek a szeptikus állapot elkerülésében.

És azt, hogy ha extrém távokat akarunk futni, fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket, így képes lesz hozzászokni a fenti folyamatokhoz. Tehát a cikk címe egyértelműen szenzáció hajhász, a tartalma viszont korrekt. 

Tartsátok be a fokozatosság elvét!

Korrekt, tapasztalaton alapuló választ adhatna például:

  • Szebeni Endre, 73 éves Ironman. Endre bácsi 26-szor ért célba Nagyatádon. 1990 óta csak 1 évet hagyott ki.
  • Az eXtremeMan főszervezője, Dr. Herr Gyula kardiológus, maga is Ironman.
  • Kropkó Péter, aki 17 éven át triatlonozott profiként, 51 Ironmant teljesítve, többször az első helyen végezve, és most, 53 évesen újra Hawaiira készül.
  • Számos ultrafutónk is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finisher.blog.hu/api/trackback/id/tr7912021391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása