Sport, élet, egészség, család, munka, tech

FINISHER blog

FINISHER blog

Mi a legnehezebb az IM-ben?

2014. május 12. - ironman

Éppen ma beszélgettem erről hosszasan telefonon a barátnőmmel. Arról volt ugyanis szó, hogy szeretne Ironman lenni. Mindig boldogsággal önt el, ha valaki ezt a célt tűzi ki maga elé, mert ez egy nagy dolog, nehéz dolog, és biztosan komoly teljesítmény. Igen, az! De nem csak úszásról, kerékpározásról és futásról szól ez a sport. Lássuk, még miről.

Az edzések relative könnyűek, csak elindulni nehéz olykor, de sportolni jó! Sportolni élvezet! Vannak azonban ennél kevésbé izgalmasabb, ugyanakkor ugyan annyira fontos összetevői egy felkészülésnek.

  1. Evés (mikor, mit és mennyit)
  2. Ivás (mikor, mit és mennyit)
  3. Pihenés
  4. Meg kell tanulni hallgatni a testünk segélykéréseire (sérülésmentesség)

 

EVÉS

Nem követek szigorú étrendet, hiszen (nagyon) amatőr sportoló vagyok, és a hozzám hasonló kezdőkhöz tudok szólni. Ezeket a szabályokat egyenként vezettem be, voltak, amik kihullottak, voltak, amik megmaradtak. Ezek állnak itten:

1. szabály: reggeli előtt jó egy kis testmozgás, akár minden nap. Lehet ez hasazás, vagy egy jó kis szuperszett edzés, kihasználva az afterburn hatást.

2. szabály: napközben nem nassolok, de többször eszem. Általában 2 könnyű ebédem van (11 és 14 órakkor) 

3. szabály: este sosem eszem nehéz kaját, főleg nem eszem közvetlen lefekvés előtt

4. szabály: nincs fehér kenyér, és minden nap kakaó sem 

IVÁS

Nehéz volt hozzászokni, hogy edzésre mindig vigyek ISO-t, és igyam is meg! Muszáj!

A másik nehéz dolog (s még ma is), eleget inni. Ugyan annyi folyadékot kellene visszapótolni, mint amennyit kiizzadunk. Sok irás, tudományos és kevésbé tudományos szól arról, hogy miért veszélyes a dehidratálódni. 

A napi folyadékbevitel ellen mindig is "lázadtam". Úgy voltak vele, hogy a szomj is egy olyan inger, mint más egyéb testni ingerek, amik jönnek, ha jönniük kell, és akkor menni kell. Nem előbb, és főleg nem utóbb :D Úgy tűnik tévedtem, és fokozottan igyekszem minél többet inni napközben.

Edzés előtt egy órával érdemes feltölteni a vízkészletünket.

 

PIHENÉS

Napi 8 órát kellene minimum aludni, de tudom, ez sokaknak egy szép álom. Ettől függetlenül meg kell oldani a pihenést. Kellenek a pihenőnapot és kellenek a lazább hetek is. A keményen edzeni fogalmat pedig a legtöbben félreértik. Legyein inkább: okosan edzeni. Megfelelő pihenés nélkül, nincs megfelelő regeneráció, az izom nem kerül tökéletesen pihent és terhelhető állapotba, és sosem fog a valódi teljesítmény látszani. Cserébe várható pár további sérülés.

 

SÉRÜLÉS

Bizony, az egyik legnehezebb része (legalábbis számomra) az, hogy sérülésmentesen készüljek fel. Még nincs túl sok tapasztalatom, de az eddigiek alapján pár tanács

  • Fokozatoság elve
  • Pihenőnapok
  • Kiegészítő erősítések. Első helyen a dekér, majd a láb.

 

Remélem segítettem!

A bejegyzés trackback címe:

https://finisher.blog.hu/api/trackback/id/tr466157393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása